- De rally op aandelenbeurzen die sinds begin 2023 is ingezet, wordt gedomineerd door grote techfondsen die profiteren van de AI-hype.
- Maar in de VS zijn de zogenoemde Magnificent 7 wel erg duur geworden, volgens beleggingsstrateeg Marco Pirondini.
- De chief investment officer van Amundi in de VS geeft aan welke alternatieven hij ziet.
- Lees ook: Techtitanen domineren op de beurs: waarom het niet verstandig is om daar tegenin te gaan
De start van 2024 is op de beurs een duidelijke voortzetting van de belangrijkste trend van 2023: grote techaandelen die gekoppeld worden aan de AI-hype domineren de aandelenmarkt. In de VS gaat het hierbij om de zogenoemde Magnificent 7: Microsoft, Alphabet, Apple, Tesla, Amazon, Nvidia en Meta.
De extreme koersstijging bij deze groep aandelen roept bij sommige beleggers de vraag op hoelang dit goed kan gaan. Bij de Europese vermogensbeheerder Amundi, die zo’n 2.000 miljard euro aan beleggingen onder beheer heeft, hebben ze daar zo hun twijfels over.
Marco Pirondini, chief investment officer van Amundi in de Verenigde Staten, geeft tegenover Business Insider aan dat het verschil in de waardering tussen de duurste en goedkopere aandelen in de VS erg groot is. “De reële rente is gestegen. Normaal gesproken zou het waarderingsverschil daardoor na verloop van tijd kleiner moeten worden.”
Pirondini ziet de voordelen van het toevoegen van obligaties met een langere looptijd aan beleggingsportefeuilles, zolang obligatierendementen in de buurt van 5 procent blijven. Hij merkt op dat deze beleggingscategorie heel goed voor stabiele rendementen kan zorgen in een complexe economische omgeving.
Toch vindt Pirondini het niet nodig om Amerikaanse largecap aandelen helemaal in de ban te doen. Beleggers moeten zich alleen wel bewust zijn van het verschil tussen groeibedrijven die tegen zeer hoge waarderingen worden verhandeld, en andere sectoren op de beurs.
Hogere rente maakt hoge waardering techreuzen problematisch
Toen de rente lager was, vielen hogere multiples (zoals de koers-winstverhouding, of de koers-omzetverhouding) voor groeibedrijven te rechtvaardigen. Maar rentes zijn gestegen en daarmee ook de financieringskosten voor bedrijven. Dat betekent dat de multiples ook omlaag moeten, stelt Pirondini.
"Wanneer de rentetarieven tussen 4 procent en 5 procent liggen, wordt een gemiddelde koers-winstverhouding van 17 tot 18 keer de winst als normaal beschouwd. Dat is ook wat je in de markt ziet, als je de 10 procent duurste aandelen uitsluit", geeft Pirondini aan.
Wat betreft sectoren die een alternatief kunnen vormen voor Big Tech, wijst Pirondini onder meer op producenten van medische apparatuur. Verder is hij wat de VS betreft positief over schadeverzekeraars en vastgoedverzekeraars.
Toch vindt de beleggingsstrateeg nog steeds dat Amerikaanse aandelen erg duur zijn in vergelijking met de wereldwijde markten. Volgens de beleggingsstrateeg liggen er bijvoorbeeld kansen op de Japanse aandelenmarkt, vooral nu de Japanse yen is gekelderd, waardoor bedrijven in het land wereldwijd zeer concurrerend zijn geworden.
Ook de Europese aandelenmarkt biedt mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld Europese multinationals die wereldwijd opereren, inclusief marktposities in de VS. Vaak worden Europese multinationals echter tegen een korting verhandeld op de beurs, vergeleken met Amerikaanse concurrenten.